Joanna Przybyszewska

Refluks

 Joanna Przybyszewska

Szukasz pomocy w
CHOROBIE REFLUKSOWEJ?

Joanna Przybyszewska

 Dieta w refluksie

 

Co to jest choroba refluksowa?

 

Choroba refluksowa to zaburzenie objawiające się cofaniem treści zawartości żołądka do przełyku. Wystąpienie objawów choroby może być wynikiem opóźnionego opróżniania żołądka. Zbyt długie zaleganie treści pokarmowej w żołądku prowadzi do nadmiernego rozciągnięcia jego ściany, co może wyzwalać przejściowe, spontaniczne rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku z następczym refluksem.

Typowe objawy tej choroby to zgaga, kwaśne odbijania, problemy z przełykaniem, zwracanie treści żołądkowej czy uczucie kuli w gardle. Nieleczona choroba refluksowa może okazać się niebezpieczna dla zdrowia. W wyniku cofania się treści żołądkowej do przełyku i szkodliwego działania kwasu solnego na nabłonek przełyku może dochodzić do rozwoju niebezpiecznych zmian nowotworowych. Jednym z zasadniczych elementów leczniczych jest konieczność modyfikacji diety przede wszystkim poprzez unikanie produktów zaostrzających chorobę (dania tłuste, ciężkostrawne, słodycze, używki).

Ważne jest także przestrzeganie innych zaleceń jak: niepalenie tytoniu, unikanie pozycji leżącej po posiłkach, rezygnacja z noszenia obcisłej odzieży, czy sypianie z uniesioną górną połową ciała. Zalecenia dietetyczne muszą dotyczyć zarówno rodzaju spożywanych pokarmów, jak i objętości i tempa w jakim są spożywane.

 

 Na co zwracać uwagę?

 

  • Ostatni posiłek powinien być zjedzony nie później niż 3 godziny przed snem.

  • Jadaj posiłki częściej, ale i w mniejszych ilościach. Pokarm jest wtedy lepiej trawiony i przyswajany przez organizm. Zmniejszasz także ryzyko przeciążania przewodu pokarmowego. Ponadto objętościowe posiłki rozciągają ścianę żołądka, co wpływa na zmniejszenie dolnego zwieracza przełyku.

  • Dokładnie przeżuwaj pokarm. Nigdy nie jedz w pośpiechu, ponieważ stres i napięcie utrudniają trawienie

  • Potrawy przyrządzaj metodą gotowania w wodzie, na parze. Możesz stosować duszenie i przygotowanie produktów bez tłuszczu na patelniach do smażenia beztłuszczowego. Zalecane jest pieczenie w folii przezroczystej, pergaminie, w piekarniku lub opiekaczu elektrycznym.

  • Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup.

  • Unikaj spożywania soków z owoców cytrusowych (zwłaszcza grejpfrutów) i soku pomidorowego, gdyż mogą być one przyczyną zgagi lub nawet odczuwania bólu w przełyku.

  • Z płynów, zamiast mocnej herbaty, kawy i kakao pij przegotowaną wodę, kawę zbożową, herbatę ziołową i owocową.

  • Ze względu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.

  • Ograniczaj używki, takie jak alkohol, papierosy, kawę, a także dania bardzo słone.

  • Unikaj stosowania ostrych przypraw.

  • Ogranicz do minimum spożywanie słodyczy i alkoholu.

  • Staraj się regularnie uprawiać aktywność fizyczną jednak zwróć uwagę, aby wykonywane ćwiczenia nie były zbyt intensywne, ponieważ mogą one zwiększyć dolegliwości refluksowe.

  • Obserwuj dokładnie swój organizm i reakcje na posiłki. Jeśli pojawią się objawy refluksu zanotuj, po jakim posiłku wystąpiły. Obserwacja pozwoli zidentyfikować produkty, które zaostrzają problem.